Kuasa Penyembuhan Muzik, Connection Kecergasan

Kuasa Penyembuhan Muzik, Connection Kecergasan

Semakin banyak orang telah menemui bagaimana muzik boleh membantu membubarkan ketegangan harian mereka, masalah fizikal seperti migrain dan masalah emosi kebimbangan dan kemurungan. Muzik dan kecergasan berkongsi matlamat yang sama dalam bahawa mereka kedua-duanya menghalang atau mengarahkan hormon tekanan, tekanan darah, mengurangkan kebimbangan, memberi tenaga dan melegakan kami dan meningkatkan tumpuan kami. Apabila muzik dan kecergasan bergabung, ikatan yang lebih kuat terbentuk. Kita sebagai kecergasan dan penjagaan kesihatan profesional mempunyai peluang untuk menggunakan sambungan muzik-kecergasan ini dalam kelas senaman akuatik dan kumpulan kami dan latihan dan terapi sesi peribadi. Ini menjadikan kita semua terapi pelbagai, dan keputusan akhir daripada kelas atau sesi adalah sejumlah rawatan minda / badan.

Kuasa penyembuhan muzik adalah sebahagian daripada senjata ubatan yang membantu kita untuk kembali ke aktiviti kecergasan kami selepas penyakit awal atau kecederaan. Muzik melegakan kita, yang menyebabkan pengeluaran endorfin (yang "merasa baik" hormon). Ini endorfin mewujudkan satu cara untuk menguruskan kesakitan dan membantu kita kembali lebih awal kepada aktiviti-aktiviti kecergasan kita.

Senaman aerobik menggalakkan pengeluaran endorfin, membantu otak untuk menghalang isyarat sakit. Senaman juga boleh mengurangkan kesan sampingan kemurungan dan keresahan yang sering menyebabkan sakit kronik; renang atau aerobik aqua di kolam renang yang hangat amat bermanfaat untuk sakit kronik ini. Bukan sahaja endorfin ini membantu dengan kesakitan, tetapi mereka juga membantu menjaga hormon tekanan (seperti kortisol) di dalam semakan. Apabila otak kita menganggap apa-apa jenis tekanan badan, hipotalamus menghantar isyarat kepada kelenjar pituitari, yang kemudian memberitahu kelenjar adrenal kami untuk menghasilkan kortisol. Dengan mengekalkan kawalan hormon tekanan, sama ada melalui senaman yang kerap dan / atau mendengar muzik, kita mungkin dapat membantu mencegah penyakit degeneratif seperti penyakit jantung dan kanser.

Muzik melegakan tekanan kemoterapi pada pesakit kanser, yang sering dilanda dengan kebimbangan dan kecewa emosi semasa rawatan. Kajian yang dijalankan oleh Barrie Cassileth, PhD, membuktikan bahawa daripada 69 pesakit dewasa, mereka yang menerima terapi muzik dilaporkan 37 peratus tolak jumlah gangguan mood dan 28 peratus kurang daripada kebimbangan patients.1 yang lain

Sama seperti sifat-sifat kerja air sebagai analgesik untuk melegakan ketegangan fizikal dan sakit senaman, begitu juga muzik. Muzik mempunyai kesan positif ke atas senaman kerana ia mengalihkan perhatian orang dari usaha itu, dengan itu juga mengambil fikiran mereka daripada tekanan dan kesakitan. Penyelidik, seperti Luis F. Aragon-Vargas, PhD, bersetuju bahawa kesan positif muzik pada daya tahan dan prestasi senaman membolehkan orang untuk bekerja lebih lama dan dengan kekuatan yang lebih. Bonus tambahan adalah bahawa muzik menambah nikmat kesenangan-lebih lagi apabila ia adalah muzik yang anda suka. Bagi mereka yang memerlukan yang "mudah-on-the-sendi" senaman, senaman air akan memberi anda ini. Apabila digabungkan dengan muzik, jenis senaman akan memberikan anda manfaat rintangan latihan dengan bonus tambahan ketahanan, prestasi yang lebih baik dan keseronokan.

Adakah anda tahu seorang ahli muzik yang juga atlet yang baik? Saya telah melihat banyak dalam tahun-tahun saya pengajaran dan latihan. Memainkan alat muzik boleh menajamkan deria anda, meningkatkan penyelarasan dan memberi anda rasa lebih tajam daripada masa. Ini juga bahan-bahan yang diperlukan dalam latihan sukan.

Dua kajian di mana muzik, berdiam diri dan bunyi statik telah digunakan sebagai faktor kawalan hasil yang menarik. Dalam satu kajian, kekuatan sistem imun diukur terhadap ketiga-tiga faktor. Dalam kumpulan yang terdedah kepada berdiam diri, sistem imun mereka tidak menunjukkan tindak balas dan kekal pada tahap yang sama. Mereka yang menjadi bunyi statik menunjukkan satu tindak balas sistem imun diturunkan, manakala kumpulan yang mendengar muzik menunjukkan peningkatan dalam kekuatan sistem imun mereka. Apabila menggunakan ini sama tiga faktor kawalan dalam ujian basikal senaman, penemuan adalah bahawa orang-orang yang mendengar muzik mengembara 11 peratus lebih jauh. Dalam satu lagi kajian selama lapan minggu berjalan kaki di Ohio State University, menggunakan mata pelajaran dengan penyakit paru-paru yang serius, keputusan menunjukkan bahawa mereka yang mendengar muzik berjalan 21 peratus lebih jauh daripada mereka yang tidak mendengar muzik.

Salah satu kaedah yang menggabungkan muzik dan kecergasan telah menunjukkan perubahan tingkah laku yang positif apabila digunakan dengan kanak-kanak autistik. Media ini bermanfaat dipercayai disebabkan oleh bukan lisan dan bukan mengancam sifat muzik ini. Kita hanya mungkin perlu mencari muzik pilihan kanak-kanak itu, dan kemudian ia boleh digunakan. Tidak ada gaya muzik lebih bermanfaat daripada yang lain. Muzik bahawa individu itu amat gemar akan sentiasa mempunyai kesan terapeutik yang terbaik. Menggunakan muzik dalam permainan menetapkan sempurna menggabungkan muzik dengan kecergasan. Ini boleh menjadi aktiviti yang mudah seperti menghantar bola ke belakang dan sebagainya untuk muzik. Michelle Dozois, penyampai kecergasan International, telah menemui kesan yang mendalam muzik dengan anak autistik beliau. Mood berubah kesan muzik adalah jelas kerana ia menenangkan dia. "Ia mengubah sikap beliau serta-merta," kata Michelle. "Muzik bangun badan dan minda dengan cara yang terapeutik."

Terapi fizikal adalah contoh yang sangat baik menggunakan muzik untuk pergerakan. Sharlynn Landers, PT, MPT, telah menggunakan bunyi dalam bekerja dengan pesakit untuk meningkatkan gaya berjalan mereka. The "scuff" kaki menghasilkan pengiktirafan auditori dan membolehkan ahli terapi dan pesakit untuk mengesan perbezaan atau persamaan dalam bunyi setiap kaki.

Ramai profesional penjagaan kesihatan digunakan hari ini muzik untuk merangsang fungsi motor. Pesakit yang mengalami masalah saraf akibat penyakit Parkinson atau strok telah melihat peningkatan dari manfaat terapi muzik.

Dr. Oliver Sacks, yang terkenal dengan bukunya Awakenings (juga dibuat ke dalam filem), bertukar cinta awal muzik ke dalam kerja-kerja dalam terapi muzik. Pesakit ia telah menulis tentang dalam bukunya dikejutkan oleh satu bentuk encephalitis yang telah meninggalkan mereka dalam keadaan koma. Mereka jarang bergerak dan tidak berkata-kata. Sebagai yakin bahawa "seseorang" masih di dalam setiap daripada mereka, Dr Sacks menggunakan muzik untuk membawa mereka keluar dari negeri ini. Beliau mendapati bahawa bermain muzik yang tepat membolehkan mereka untuk menukar langkah kegagapan mereka seperti mau menari.

Dr Sacks juga bekerja dengan pesakit Sindrom Tourette. Beliau mendapati bahawa banyak pemuzik tidak mempunyai tics semasa menjalankan dan atlet menunjukkan kelegaan sama apabila terlibat dalam aktiviti sukan. Dr Sacks peribadi berpendapat kuasa penyembuhan muzik selepas mengoyak hamstring sendiri. Apabila ahli terapi fizikal bermain muzik semasa sesi, beliau telah terganggu dan berjalan seperti biasa. Dia kehilangan keupayaannya untuk berjalan dengan mudah apabila muzik dihentikan.

Muzik intelektual menyegarkan kita, dan kita kemudian dapat melakukan yang lebih baik sepanjang hari kita. Muzik menjelaskan corak pemikiran kita, yang membolehkan kita untuk membuat keputusan yang lebih baik. Kajian telah menunjukkan bahawa mendengar muzik seperti komposisi oleh Mozart sebelum mengambil peperiksaan menghasilkan skor yang lebih tinggi. Oleh itu, salah satu slogan beberapa tahun kebelakangan ini adalah "Mozart Menjadikan Anda lebih bijak." Getaran muzik merangsang pendengaran dan meningkatkan perkembangan otak, jadi bermain muzik apabila anda hamil boleh meningkatkan IQ anak anda. Ia telah dicadangkan untuk mendengar perlahan, muzik memupuk lembut seperti ini Mozart, yang meniru denyutan jantung ibu.

Kita tahu bahawa senaman menguatkan jantung dan paru-paru, tetapi banyak kajian telah menunjukkan bukti bahawa, sama seperti dengan muzik, senaman juga membina otak. Kajian menunjukkan kesan positif aktiviti fizikal ke atas fungsi otak, terutama di kalangan orang dewasa yang lebih tua. Penemuan baru-baru ini menggunakan imbasan otak lelaki dan wanita berumur 66-89 mendapati bahawa mereka yang lebih aktif secara fizikal mempunyai yang lebih baik kebolehan memberi tumpuan dan telah kurang mudah terganggu. Satu lagi kajian dengan 90 sihat, wanita yang lebih tua menunjukkan kenangan yang lebih baik dan masa tindak balas yang lebih cepat hasil daripada program latihan jangka panjang. Menambah muzik untuk senaman yang boleh menghasilkan kesan psiko-fisiologi di mana peserta itu lebih sangat bermotivasi dan dapat memberi beliau sendiri dengan lebih mudah, dengan keputusan akhir yang tahap prestasi yang lebih tinggi.

Dengan menggunakan kuasa muzik dan kecergasan untuk sembuh, kita boleh merapatkan dari penyakit kepada kesihatan. Kami dengan itu boleh menjadi lebih sihat, menguatkan sistem imun kita dan akan membawa kepada kesihatan yang lebih baik dan kesejahteraan. Muzik mempunyai kuasa untuk bukan sahaja meningkatkan senaman kita, tetapi juga untuk memberi kita berkaitan kecergasan antara bunyi muzik dan kesihatan yang baik.

By Lori Pine

Tidak ada komentar:

Posting Komentar