Kegunaan bersejarah Minyak Essential

Kegunaan bersejarah Minyak Essential

Banyak kegunaan pelbagai aromaterapi minyak pati tarikh kembali dari pada zaman awal Mesir. Terdapat peningkatan besar dalam penggunaan aromaterapi dalam tamadun Barat hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Istilah saintifik untuk aromaterapi juga dikenali sebagai psychoneuroimmunology istilah. Bentuk sains adalah kajian tentang sistem imun, saraf, dan psikologi. Sistem imun kita adalah amat dilaksanakan dengan negatif kita dan juga pengalaman positif sepanjang seluruh hidup kami. Hipotesis ini telah dibuktikan melalui kajian saintifik dan perubatan sepanjang bertahun-tahun dan terdapat banyak sumber yang sangat baik untuk menyokong kami ini.

Dengan menggunakan aromaterapi, semua lima pancaindera yang digunakan, tetapi rasa bau adalah yang paling banyak digunakan. Apa yang kita bau masuk terus ke otak kita yang kemudian menghantar isyarat kepada sistem limbic badan kita. Ini aroma menyebabkan keputusan terus positif dalam tindakan kita, daya ingatan, emosi, dan perasaan.

Aromaterapi menyediakan tubuh dengan pendekatan perubatan untuk bersantai. Minyak pati digunakan dalam pelbagai cara. Anda boleh memohon titik ini untuk air mandi anda, letakkan minyak pati dalam peresap bilik, terus menyedut minyak ke dalam hidung, atau mengurut mereka ke dalam kulit anda. Mana-mana kaedah yang anda pilih untuk menggunakan minyak benar-benar terpulang kepada anda. Anda boleh melakukan percubaan dengan setiap kaedah sehingga anda mencari satu yang sepadan dengan keperluan dan orang-orang seperti anda.

Terdapat pelbagai kemudahan yang ada minyak pati yang terdapat di pasaran hari ini. Setiap minyak mempunyai kegunaan tertentu yang, seterusnya, membolehkan anda untuk dapat memilih apa kaedah dan jenis minyak pati yang tepat untuk keperluan khusus anda.

Ylang Ylang mempunyai bau manis, kuat dan eksotik kepadanya. Minyak ini diekstrak melalui proses penyulingan. Minyak ini berasal dari odorato Canago yang juga dirujuk sebagai Ylang Ylang.

Jika anda lebih suka bau feminin manis, Neroli boleh menjadi pilihan untuk anda. Bau ini diproses melalui penyulingan wap daripada kelopak pada pokok auratium Citrus. Bau ini kini dianggap sebagai minyak yang paling mahal yang dijual di pasaran dan biasanya dijual sebagai satu bentuk dipotong.

Jasmine mempunyai bau bunga yang agak manis dan eksotik. Jasminum officinale adalah sumber minyak ini.

Lavender dianggap sebagai salah satu daripada minyak kebanyakannya banyak digunakan yang penting dan mempunyai banyak manfaat dan kegunaan. Bau bau bunga sangat ringan dan berasal dari pokok augustifolia Lavandula.

Sesetengah orang mendapati Sandalwood sangat unik kerana bau berahi dan berkayu itu. Bau ini telah wujud selama bertahun-tahun dan berasal dari pokok album Satalum.

Terdapat banyak aroma minyak lebih penting untuk dipilih. Dengan begitu banyak aroma untuk dipilih, anda seharusnya tidak mempunyai masalah mencari satu terutama untuk rasa anda. Sentiasa pastikan minyak penting anda dicairkan sebelum memohon. Minyak pati yang sangat kuat, dengan itu jumlah yang besar tidak diperlukan bagi setiap permohonan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar