Cara Deal Dengan Jangkitan kulat kuku

Cara Deal Dengan Jangkitan kulat kuku

Onychomycosis adalah salah satu penyakit yang paling biasa yang menjejaskan kuku. Ia berlaku pada kuku kaki lebih kerap daripada kuku. Marilah kita menilai aspek-aspek tertentu ini penyakit lebih biasa bagi menjauhkan diri dari keadaan ini memalukan.

Faktor penyebab asas:

1. kulat menyebabkan Onychomycosis terutamanya termasuk acuan dan yis tertentu seperti Candida. Bagi orang-orang yang tinggal di kawasan lembap, lembap dan subtropika, terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk mendapat jangkitan kulat ini kerana patogen dan acuan hidup dan membesar dengan baik dalam keadaan iklim yang sedemikian.

2. Selain daripada pengaruh geografi, kebersihan diri adalah satu faktor umum yang membawa kepada pertumbuhan kulat pada kuku. Patogen dan bakteria berkembang lebih cepat di kawasan-kawasan di mana terdapat minimum atau sifar pembersihan. Dalam erti kata lain, satu tabiat jangka panjang tidak memelihara kuku seseorang dibersihkan daripada semua kotoran dan kotoran langsung boleh membawa kepada Onychomycosis. Walaupun, kebersihan miskin tegak lurus yang berkaitan dengan kulat kuku, ia bukanlah satu-satunya sebab. Dan sekali kulat bermula decolorizing dan pengerasan kuku, maka ia tidak boleh dihentikan dengan membersihkan atau mencuci rantau ini.

3. Sesetengah orang mengabaikan keperluan memotong kuku mereka secara tetap. Ini secara semulajadi membawa kepada pengumpulan kotoran dan debu di bawah kuku. Ini sering berlaku dalam kes kuku kaki. Amalan ini menjadikan ia sukar untuk mengekalkan kebersihan yang betul dan akhirnya kuku itu menjadi tuan rumah pelbagai bakteria dan kulat.

4. Menjaga kuku lembap dan basah untuk jangka masa yang panjang adalah satu lagi faktor kuat yang menggalakkan pertumbuhan kulat di dalamnya.

5. Sistem imuniti yang lemah merupakan penyebab yang membolehkan cendawan untuk menyerang dan berkembang dalam tisu kuku.

6. Kekurangan pemakanan yang betul, mineral dan vitamin.

Bagaimana untuk mencegah atau membendung pertumbuhan kuku kulat?

1. Cuba untuk menjaga kuku anda dipotong dan bersih. Ini adalah langkah asas dan paling jelas. Ini mungkin tidak menyembuhkan penyakit tetapi sudah tentu ia boleh berhenti daripada terus tumbuh.

2. Pastikan kuku terjejas dan kawasan sekitarnya kering. Anda boleh kering kuku menggunakan pengering rambut.

3. Dalam kes jangkitan kulat kuku jari kaki, anda harus membiarkan kuku anda menyerap sinaran matahari yang terang. Jangan menjaga mereka diliputi dalam stoking lembap sepanjang masa. Sunlight menghalang pertumbuhan acuan dan kulat dan ia juga akan menjaga kaki kering.

4. Anda boleh cuba aplikasi topikal atau krim yang mengandungi sifat-sifat anti-kulat yang kuat. Barang-barang seperti cuka, Tee minyak pokok, minyak oregano, dimethylsulfoxide dan sebagainya adalah beberapa bahan-bahan yang perlu anda cari dalam rawatan topikal yang berkesan. Walaupun, barang-barang ini adalah anti-kulat, anda perlu tahu bahawa kuku keras mengambil masa untuk menyerap ubat-ubatan ini.

5. lebih daripada aplikasi topikal, pil boleh hadir anda dengan penyembuhan yang lebih cepat. Anda boleh cuba ubat-ubatan yang meningkatkan sistem imuniti dan mempunyai kuasa anti-radang. Tetapi pastikan anda mengambil nasihat profesional sebelum memulakan sebarang bentuk rawatan dalaman. Terdapat banyak over-the-kaunter ubat-ubatan boleh didapati untuk Onychomycosis tetapi anda tidak tahu mana yang terbaik untuk anda melainkan anda mendapatkan ia diluluskan oleh doktor.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar